De gemeente heeft in november de begroting voor 2025 gepresenteerd. Hierin staat hoe het geld het komende jaar wordt uitgegeven. Hoewel de begroting nu nog sluitend is, krijgt de gemeente de komende jaren te maken met een grote uitdaging: de inkomsten vanuit de Rijksoverheid zullen flink dalen. Dit betekent dat er lastige keuzes gemaakt moeten worden om belangrijke voorzieningen en diensten in stand te houden.
Tijdens de bespreking van de begroting deelden wij onze visie en zorgen. We willen dat onze gemeente een fijne plek blijft om te wonen, werken en ontspannen. Hieronder lichten we kort toe waar wij ons de komende tijd sterk voor maken.
1. Leefbaarheid in onze wijken
Een veilige, groene en schone woonomgeving vinden we belangrijk. We blijven pleiten voor meer groen, duurzame mobiliteit en een goede inrichting van de openbare ruimte. Zo vernieuwen we de straten tussen het Landonk en de Kasteellaan in Raamsdonksveer. We vervangen de riolering en er komt éénrichtingsverkeer. Zo zorgen we voor voldoende parkeerplaatsen en een veilige woonomgeving.
2. Duurzaamheid als speerpunt
We gebruiken meer schone energie, we verminderen afval en we beschermen onze natuur. Duurzaamheid moet hand in hand gaan met economische groei. We dagen het college uit om hierin het goede voorbeeld te geven. Naast landelijke subsidies kunnen inwoners extra subsidie ontvangen van de gemeente. Hierdoor zien we de afgelopen jaren een toename van het aantal zonnepanelen en het aantal geïsoleerde woningen.
3. Zorg voor elkaar
Voorkomen is beter dan genezen. We ondersteunen initiatieven die zorgen voor een sterk sociaal netwerk, zodat iedereen mee kan blijven doen in de samenleving. Speciale aandacht is er voor mantelzorgers en vrijwilligers, want zij zijn onmisbaar. We willen de zorg duurzaam en betaalbaar houden. Voor ons staat de hulpvraag van de inwoner centraal. Daarbij richten we ons vooral op het beoogde effect en niet meer op het aanbod vanuit de verschillende regelingen. We zetten daarbij vooral in op preventie. Met duidelijke informatie informeren we onze inwoners deze nieuwe manier van werken.
4. Meer betaalbare woningen
Je hoort vrijwel dagelijks dat we moeten bouwen, bouwen, bouwen. De woningnood vraagt om actie. We willen betaalbare woningen realiseren voor jong en oud. We kiezen daarbij voor duurzame en innovatieve bouwvormen: bijvoorbeeld door gebouwen waar senioren op de begane grond wonen en jongeren op de bovenverdieping. Zo komen er in de Kerkstraat in Raamsdonk ongeveer 40 nieuwe woningen bij en op het Schonckplein in Geertruidenberg ongeveer 30 appartementen.
5. Een sterke lokale economie en aantrekkelijk toerisme
Lokale ondernemers zijn de motor van onze economie. Tegelijkertijd investeren we in toerisme, natuur en cultuur om onze gemeente aantrekkelijk te houden voor bezoekers en inwoners. We willen daarbij de regeldruk zoveel als mogelijk beperken. Bedrijven zorgen namelijk voor werkgelegenheid en voor (financiële) ondersteuning van ons lokale verenigingsleven. Met de onlangs geopende Stadsherberg op de Markt in Geertruidenberg en het nieuwe hotel dat bij de watertoren gebouwd gaat worden, kunnen meer gasten en recreanten in onze gemeente verblijven.
6. Betrouwbare dienstverlening
We zien dat het goed gaat met het oplossen van meldingen, maar er is verbetering nodig bij terugbelverzoeken van inwoners. Een betrouwbare gemeente moet altijd bereikbaar en dienstbaar zijn. Vorig jaar hielden we de eerste Burgerpeiling. Uit de Burgerpeiling 2025 zal blijken of de gemeentelijke dienstverlening is verbeterd. De ervaringen met de Geertruidenberg.app zijn zeer positief. De organisatie pakt meldingen over de openbare ruimte snel op en lost deze als het kan direct op.
7. Gezonde financiën voor de toekomst
Alle gemeenten ontvangen de komende jaren veel minder geld van het Rijk. Dat betekent dat ook onze gemeente moet bezuinigen. Graag wilden we al in 2025 enkele forse bezuinigingen doorvoeren om zo noodzakelijke grotere bezuinigingen in de toekomst te voorkomen. We kunnen nu nog niet concreet aangeven wat de financiële gevolgen voor onze inwoners zijn. We willen de lastenverhoging voor onze inwoners beperken, maar één ding is voor ons nu al wel zeker: we geven niet meer geld uit dan dat we ontvangen. Vraag: verhogen we de belastingen en zoja met hoeveel (als we dat doen, mogen we dat best aangeven, eerlijkheid duurt het langst).
Samen de toekomst vormgeven
Wij blijven ons inzetten voor een duurzame, leefbare en sociale gemeente. Door samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen, zorgen we ervoor dat iedereen trots kan zijn en blijven op onze mooie gemeente. Ik ben nog niet helemaal blij met dit slot. Heeft iemand een alternatief?